MaKey MaKey elektronik olarak kodlanabilen bir karttır. Kartın bana göre en güzel özelliği üzeri̇ndeki ATMega32u4, HID sayesinde bilgisayara bağlantısı kurularak iletken nesnelerin tuş şeklinde kullanılabilmesidir. Kartı biraz daha inceleyelim; Üzerinde bulunan bazı parçalar ile farklı elektronik teknolojiler ile entegre olabilmektedir. Bu özelliği ise proje yelpazesini genişletmektedir.

Peki, MaKey MaKey adı nereden gelmektedir? MaKey MaKey ismi Make + key = MaKey şeklinde “anahtar üret”diyebileceğimiz şekilde uydurulmuş bir kelimedir. Bu işlemcinin mucitleri, MaKey MaKey’i 21. yüzyıl için geliştirilmiş bir icat kiti olarak tanımlıyorlar.

MaKey MaKey hangi teknolojiler ile birleşir ve hangi program ile programlanabilir?

MaKey MaKey kartı jumper kablo ve timsah kablolar ile Arduino ile birleşir. Kartı Scratch, Mblock programı ile kodlayabilirsiniz.

NOT: Kartın içerisine kod yüklenmez.

MaKey MaKey nasıl çalışır?

Aslında çalışma mantığı çok basit. Temel bağlantıyı yaparken dikkat edilecek nokta devreyi tamamlayabilmek. Örneğin, bir muzdan nota sesi çıkarmak istiyorsak: Kartın bilgisayar bağlantısı usb ile yapılır, daha sonra timsah kablonun bir ucu  kartın üzerindeki bir tuşa takılır ve diğer ucu muza takılır. Başka bir timsah kablonun ucu, kart üzerinde toprak yazan metal bölüme takılır, diğer ucu kendi elimizde tutulur. Boşta kalan elinizi muza dokundurduğunuzda ses çıkışı olur. Fakat ses, Scratch, Mblock veya tuşla çalışan bir sayfa üzerinden test edilir.

MaKey MaKey ile neler yapılır?

Merdiven Piyanosu, Köstebek Oyunu, Mario Oyun Konsolu, Dinazor Oyunu, Mini klavye tuşları, enstrüman, ameliyat oyunları vb. birçok oyun yapılabilir ve eğitim içerikleri de geliştirilebilir.

MaKey MaKey, robotik kodlama eğitimlerinin konusu gibi görünse de farklı branş ve projelere entegre edilerek disiplinler arası etkili eğitim gerçekleştirmek mümkündür.