MBlock 5 programı kullanılarak oluşturulan devre sayesinde Ultrasonik Mesafe Sensörü(HC-SR04) kullanarak Mblock programında bir araba park sensörü oluşturacağız.

Ultrasonik Mesafe Sensörü,ultrasonik ses dalgalarını kullanarak kendisine yaklaşan nesnelerin mesafelerini ölçen sensörlerdir.Bu ölçülen mesafeler sayesinde projemizde sensörümüze nesne yaklaştıkça hem sesli, hemde ışıklı ikaz veren bir sistem geliştireceğiz.


Gerekli Devre Elemanları:

Bağlantı Şeması:

Not:Devre üzerindeki bağlantılar dikkatli okunmalıdır. Devrede GND çoklanmıştır.

Mblock Programıyla Oluşturulan Kodlar:


Oluşturulan kodlar sayesinde belirlenen cm cinsinden aralıklar sayesinde hem ledleri hemde buzzerı harekete geçirecek bir sistem tasarladık.Bu aralık 20 cm üzeri ise devremizde led ve buzzer harekete geçmeyecektir.

Ultrasonik mesafe sensörüne yaklaşan nesne 10  cm ve 20 cm aralığında ise birinci ledimiz yanacak ve buzzer 1 saniye aralıklarla sesli ikaz yapacaktır.

Ultrasonik mesafe sensörüne yaklaşan nesne 5  cm ve 10 cm aralığında ise birinci ledimiz ve ikinci ledimiz yanacak ve buzzer 0.5 saniye aralıklarla sesli ikaz yapacaktır.

Ultrasonik mesafe sensörüne yaklaşan nesne 5  cm altında  ise tüm ledlerimiz yanacak ve buzzer 0.2 saniye aralıklarla sesli ikaz yapacaktır.

Uygulama Videosu: